Pre-workout suplementi i njegovo djelovanje

Pre-workout proizvodi mogu podići vaše vježbanje na sasvim novu razinu. Ne samo da će te povećati svoju snagu i izdržljivost, već ćete povećati i sintezu proteina, ubrzati metabolizam, smanjiti gubitak mišića i stvoriti optimalno hormonalno okruženje za rast mišića.

Nisu svi pre-workout suplementi jednaki. Uvijek trebate odabrati one koje sadrže aktivne sastojke i moćne biljke. Zeleni čaj ima pristojne thermogenic efekte zbog svog kofein sadržaja, tako da ćete ga naći na popisu većine proizvoda.

Ako želite više snage i energije, koristite pre-workout suplemente koji sadrže taurin ili kreatin. Rast mišića se povezuje sa visokim dozama BCAA, proteina sirutke, i brzo probavljivim ugljikohidratima. Za povećanje izdržljivosti, koristite proizvoda koji sadrže citrulin maleat, beta-alanin, antioksidanse, N-acetil-cistein, i alfa lipoične kiseline. Ovi sastojci će potaknuti vašu energiju, odgoditi umor mišića i ubrzati oporavak između treninga. Neki pre-workout suplementi štite crvene krvne stanice od oštećenja i poboljšavaju protok krvi tokom vježbanja.

Ovi dodaci prehrani mogu vam dati dodatnu snagu da dovršiti svoj ​​trening. Ovisno o njihovom sastavu, može utjecati na sve ili neke sljedeće aspekate: izdržljivost, energija, snaga, i izgradnja mišića . Ovi proizvodi su dizajnirani kako bi povećali vašu energiju i poboljšati vaš fokus tijekom vježbanja. Vi ćete uživati ​​u vašem ​​trening više, dizati teže utege i gurati dalje nego što obično radite.

Pre-workout dodatke mogu koristiti i muškarci i žene. Oni su idealni za početnike kao i za napredne vježbače. Pre-workout suplement imaju brojne pozitivne efekte na ćelije unutar ljudskog tijela, a što su bodybuilderi davno prepoznali i počeli izvlačiti ono najkorisnije iz toga kako bi svoje treninge podigli na stepenicu više. Imaju značajnu ulogu u transportu informacija među ćelijama radeći kao neurotransmiteri, te se posebno mogu pohvaliti sposobnošću da šire vene i krvne sudove, omogućavajući lakši protok krvi.

Morate biti vrlo obrezni i ne prekoračiti dnevnu preporučenu dozu, te posebno kod osoba koje imaju srčane probleme može biti i rizično, brojna istraživanja su dokazala da Pre-workout suplementi imaju cijeli niz jako pozitivnih strana od kojih su neke važna uloga u jačanju imunološkog sistema, regulacija smrtnosti i životnog ciklusa ćelija, ali i niz drugih efekata.

Šireći puteve krvotoka, pomaže lakšem dostavljanju kisika u ćelije mišića, što rezultira podizanjem praga iscrpljenosti. Više kisika u mišićima znači i više energije, te mogućnost dužeg treniranja.

Osjećaj “mišićne pumpe” nešto je specijalno tokom vježbanja, a imati jaču pumpu, znači imati i jaču volju trenirati duže i jače nego ikad. Ponovo još jedna fenomenalna posljedica pojačanog dotoka krvi u ćelije mišića, koja osim pomenutog kisika u pokidana vlakna istovremeno dostavlja i niz nutrijenata i protuupalnih komponenti, omogućavajući tako mišićima mnogo brži oporavak.

Mitohondrije su elementi ćelija tijela u kojima se nutrijenti i kisik pretvaraju u energiju, te su mjesta u kojima se spaljuju masnoće. Istraživanja su pokazala da stimuliše proizvodnju novih mitohondrija, već također i postojeće mitohondrije čini većima, pomažući tako jačem topljenju masnoće.

Najnovije metode treniranja, ishrane i suplementacije ćete saznati na SVF blogu. Da ne propustite niti jednu novost!

2017-10-04T21:19:54+02:00

Upit za mini grupe